Världens bästa science fiction filmer genom tiderna


Dagens ungdomar är mer intresserad av att ta till sig tekniknyheter och e-sport än som sina föräldrar, som hellre ser på idrott och sport. Science fiction är förmodligen världens bästa underhållning, som inte bara är ett tidsfördriv utan en inspirationskälla och drivmotor för framtida teknisk utveckling. Det är ingen hemlighet att scifi är inspirationen till Elon Musks SpaceX och otaliga andra världsledande teknikbolag.

Redan under stumfilmsperioden producerade man sci-fi, men kvalitet och bredd har vuxit enormt i takt med utvecklingen av datorgrafik och specialeffekter.

Science fiction är idag inte alltid en egen genre, utan har vuxit samman med allt från draman till skräckfilmer. Men vi tänkte ändå göra vårt bästa och samla de allra bästa scifirullarna genom tiderna. Välj din favorit!


1. Blade runner (1982)

Ett mästerverk som trots sin ålder har magnifika effekter. En blade runner är morgondagens prisjägare, vars uppgift är att jaga upp och skrota androida robotar som utvecklat en fri vilja. Oerhört cinematografisk och en favorit bland många.

Rösta Läs mer

2. Ghostbusters (1984)

Även komedier är ibland scifi, likt denna episka berättelse om spökjägare från New York som rycker in för att rädda världen när slemmiga och skrämmande monster går bärsärkagång på deras fina stad.

Rösta Läs mer

3. Alien (1979)

Guldåldern för scifi (70/80-talet) drogs mer eller mindre igång tack vare denna ohyggligt läskiga film som utspelar sig på ett rymdskepp. Utomjordiska varelser är lösa och besättningen gör allt de kan för att slippa bli uppätna på ett eller annat sätt.

Rösta Läs mer

4. The Martian (2015)

En skämtsam men stundvis spännande resa till planeten Mars, där en besättningsmedlem råkar bli kvarlämnad och nu tvingas göra vad som krävs för att överleva. Matt Damon gör en av sina bättre roller i denna film som man kan se om och om igen utan att den blir tråkig.

Rösta Läs mer

5. Jurassic Park (1993)

Science fiction är en bred genre, så när du tröttnar på utomjordingar kan du njuta av denna genmodifieringshistoria som går fel. Dinosaurieparken förvandlas från en nöjespark till ett rent helvete, men underhållningen är det inget fel på.

Rösta Läs mer

6. Ex Machina (2014)

Svenska Alicia Vikander spelar humanoid robot i denna aning psykologiska thriller. Relativt lite action men med djupa funderingar om vad som egentligen är medvetande och personlighet.

Rösta Läs mer

7. 2001: a space odyssey (1968)

Troligtvis den första moderna science fiction rullen som filmats. Långsam men nagelbitande historia om en AI i rymdskeppets styrsystem som sätter sina egna prioriteringar. Storslagen filmmusik och rivstart på Stanley Kubricks spännande karriär.

Rösta Läs mer

Lägg till ett förslag