Godaste svamparna i Sverige


Sommaren har mycket att erbjuda, och för den som älskar både matlagning och promenader i skogen så är matsvamparna nästan en helig graal för många. För de som väl har hittat ett riktigt svampställe delar sällan med sig av hemligheten, då svenska matsvampar som t.ex. trattkantarellen är en svårhittad delikatess som i matbutiker kostar flera hundra kronor kilot.

Men kantarellen är inte den enda svampen i Sverige som lämpar sig väl för matlagning, utan det finns ett stort antal som man med lite envishet och försiktighet kan nosa fram bland höstlöven.


1. Äkta gul kantarell

Svampvärldens absoluta konung som hittas i augusti till oktober runtom i Sverige. Tunn gul eller gulbrun hatt och med åsar på undersidan som löper ner på foten.

Rösta Läs mer

2. Blek taggsvamp

En höstsvamp som påminner om en knubbig kantarell, men som är vitare till färgen och har taggig undersida istället för åsar. Mycket god svamp som är lättrensad och sällan maskangripen.

Rösta Läs mer

3. Trattkantarell / höstkantarell

Den mörkare kompisen till gul kantarell, som inte tillhör samma släkte men som har liknande smak och utseende, men mer åt det bruna hållet. Dyker upp senare i september-oktober.

Rösta Läs mer

4. Stolt fjällskivling

En vit skivling som gärna växer i öppna skogar, gläntor och ängsmarker, på sandig mark. Förekommer i augusti till oktober. En mycket god matsvamp, men som kan förväxlas med flugsvampar.

Rösta Läs mer

5. Stensopp (även kallad Karljohanssvamp)

En ätlig sopp som vissa år kan växa sig enormt stora, med brun hatt och vit kropp. Bland italienare den matsvamp som anses som den absolut bästa, och som här i Sverige enkelt kan hittas. Kan komma så tidigt som i juli och finns i hela landet.

Rösta Läs mer

6. Blodriska

God matsvamp som bildar ektomykorrhizza med gran och därför återfinns i granskog. En rund hatt med klassisk fördjupning i mitten, med en ihålig fot och som blöder vid brytning, varav den fått sitt namn.

Rösta Läs mer

7. Svart trumpetsvamp

En så gott som svart eller mörkblå svamp med tydlig trumpetform. Populär att tork och växer bland lövträd som ek och hassel och är svår att förväxla med giftiga svampar.

Rösta Läs mer

8. Smörsopp

Stor sopp med slemmig hatthud, som man bör dra av redan i skogen då den kan vara irriterande och förstöra annan svamp. Har diskret smak och kan användas som utfyllnad ihop med annan svamp.

Rösta Läs mer

Lägg till ett förslag