Sveriges mest kända uppfinnare genom tiderna


Sverige har haft enormt många innovatörer och uppfinnare. En uppfinnare är någon som tar fram en ny fungerande pryl eller tjänst och sedan licensierar eller själv producerar produkten. Vilken tycker du är den mest kända svenska uppfinnaren?


1. Alfred Nobel

En av sveriges rikaste industrimän och uppfinnare som gjorde sin förmögenhet på dynamit, ett slagtåligt alternativ till dåtidens nitroglycerin. Idag är han främst känd för Nobelpriset, som är en arvsfond som årligen delar ut stora stipendier till världens mest framgångsrika vetenskapsmän.

Rösta Läs mer

2. Håkan Lans

En av de senaste stora uppfinnarna som tagit fram färggrafik till datorer, utvecklade en föregångare till datormusen samt gjort en mängd tekniska utvecklingar varav vissa resulterat i stämningsansökningar från utländska storföretag, vilket är ett mått på hur viktigt hans arbete varit.

Rösta Läs mer

3. Gustaf Dalén

En ingenjör, företagsledare och uppfinnare som genom sitt arbete på svenska Aga som utvecklade fyrar för sjöfart. Han har tilldelats nobelpriset i fysik och miste tragiskt synen på båda ögonen i en olycka 1912, vilket dock inte hindrade honom från att fortsätta sitt arbete.

Rösta Läs mer

4. Gustaf de Laval

Svensk civilingenjör vars namn bärs än idag utav ingenjörsfirman Alfa de Laval. Han har hela 92 patent men dog trots det utfattig i cancer. Separatorn är hans mest kända uppfinning, som drastiskt förenklade förädlingen av mjölkprodukter. Men innovationerna omfattar även ångturbiner och delar som idag än används i raketmotorer.

Rösta Läs mer

5. Anders Celsius

En varm deltagare till vår lista är såklart Anders, som världen över förknippas med sin celsiusskala för att mäta temperatur. Han var en astronom och vetenskapsman som reste världen över och gjorde experiment, till och med som gäst hos påven.

Rösta Läs mer

Lägg till ett förslag